Pharmamarketeer
Wat de zorg kan leren van… Marktplaats

Wat de zorg kan leren van… Marktplaats

Wat de zorg kan leren van… Marktplaats

PharmaSwap is een marktplaats voor apothekers om medicatie die anders weggegooid zou worden, verkocht kan worden aan een andere apotheek. Het idee is ontstaan uit de frustratie van het weggooien van medicatie bij de oprichters van het platform. Bijvoorbeeld omdat een geneesmiddel bijna over datum gaat of omdat een geneesmiddel dat niet veel wordt gebruikt niet meer nodig is voor een patiënt. Dat is niet alleen zonde van het geld, maar ook een groot nadeel voor het milieu. De productie van geneesmiddelen is namelijk een van de meest vervuilende onderdelen van de gezondheidszorg.

Ze bedachten dat een Marktplaats voor deze medicijnen kopers en verkopers bij elkaar zou kunnen brengen. Ze liepen bij het opzetten van het platform tegen veel muren aan. Onder andere de beperking dat een apotheek wettelijk niet aan een andere apotheek mag leveren. Gelukkig lieten ze zich niet uit het veld slaan en bedachten ze een werkwijze die aan alle wettelijke eisen voldoet. En met succes!

Inmiddels nemen ook farmaceutische groothandels deel aan PharmaSwap, zodat ook daar minder medicatie wordt weggegooid. PharmaSwap kent op dit moment ruim 750 gebruikers (ruim 1 op de 3 apotheken) en voorkomt per werkdag 1.014 euro aan medicatieverspilling. Het verdienmodel voor PharmaSwap is dat de verkoper voor elke transactie een percentage afdraagt aan PharmaSwap. En zo zijn zij in staat winst te creëren voor zowel beide apotheken, PharmaSwap, als het milieu: win-win-win-win!

Medhc-fases-banner
Advertentie(s)