Pharmamarketeer

Toch Belgische corona-app in de zomer

Corona-app

Ondanks aarzelingen willen de Belgen tegen het begin van de zomervakantie toch een coronatraceerapp lanceren. Die houdt de contacten van een coronapatiënt bij. Een interfederale werkgroep onder leiding van KU Leuven-professor Bart Preneel werkt aan de technologie, meldt De Tijd. Het juridisch kader waarbinnen de app moet opereren, ligt als wetsontwerp in het parlement. Minister van Privacy Philippe De Backer (Open VLD) was eerst niet overtuigd van de noodzaak van de app. Die zou te weinig geïnstalleerd worden. Een installatiegraad van 60 percent is nodig voor succes. UGent en de UHasselt ontwikkelen intussen nog een eigen variant die bluetooth met localisatiedata combineert.

De Nederlandse corona-app is inmiddels in ontwikkeling. De makers hebben de ontwerpen woensdag op ontwikkelaarsplatforms Github en Figma openbaar gemaakt. Het gaat om vroege ontwerpen, dus op zeer korte termijn zal er nog geen app beschikbaar zijn.

De technische universiteit van Lausanne (EPFL) heeft met de SwissCovid-app een primeur te pakken: het is de eerste app ter wereld met onderliggende technologie van Apple en Google. De app wordt vooralsnog alleen getest voor medewerkers van de EPFL en zusteruniversiteit ETH Zürich. Ook medewerkers van ziekenhuizen, het leger en ambtenaren van Zwitserse kantons (deelstaten) kunnen SwissCovid downloaden.

Advertentie(s)