Pharmamarketeer

Miljoenen subsidie voor Leidse onderzoekers die reuma willen voorkomen

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) denken dat ze weten hoe reuma voorkomen kan worden. Ze zijn samen met wetenschappers uit Portugal en Kroatië met een groot onderzoek bezig en daarvoor krijgen ze een Europese beurs van tien miljoen euro.

De onderzoekers ontdekten dat patiënten met reuma, in de jaren voordat ze symptomen krijgen, versuikerde antistoffen in hun bloed hebben. “Als de fabriekjes die deze antistoffen maken, geremd worden, verwachten we dat reuma voorkomen kan worden”, zegt hoogleraar reumatologie Tom Huizinga.

Met de tien miljoen euro willen de onderzoekers erachter komen hoe ze de suikerbinding kunnen ontregelen. “Zo kunnen we reuma op een gerichte manier behandelen, of zelfs voorkomen”, zegt hoogleraar experimentele reumatologie René Toes.

Pijn en stijfheid

Zo’n 270.000 mensen in Nederland lijden aan reumatoïde artritis. De eerste symptomen beginnen vaak rond het vijftigste levensjaar en veroorzaken veel problemen: door de pijn en stijfheid in gewrichten kunnen mensen vaak niet meer werken.

“We worden steeds beter in het behandelen van reuma, bijvoorbeeld met medicatie gericht tegen ontstekingshormonen”, zegt hoogleraar Toes. “Dat werkt goed, maar is duur. Als we reuma kunnen voorkomen, besparen we dus niet alleen veel leed, maar ook veel geld.”

Medhc-fases-banner
Advertentie(s)