Pharmamarketeer

Keta kan ‘revolutionair’ middel zijn tegen depressie, maar er zijn ook zorgen

Keta kan ‘revolutionair’ middel zijn tegen depressie, maar er zijn ook zorgen

Psychedelica, zoals MDMA, ketamine en psilocybine, zijn bezig aan een opmars als medicijnen tegen een posttraumatische stressstoornis of depressie. Zo worden de eerste mensen met een depressie al behandeld met een ketamine-neusspray. De medische wereld is enthousiast, maar waarschuwt ook voor een te snelle en ondoordachte invoering op de markt.

Want er zijn zorgen: patiënten zouden zelf aan het experimenteren slaan met middelen zonder professionele medische begeleiding. Medici roepen Den Haag op tot actie. “Betrokkenheid en financiering vanuit de overheid zijn van cruciaal belang om onafhankelijk, grootschalig klinisch toegepast onderzoek mogelijk te maken”, schrijven zo’n vijftien wetenschappers van verschillende universiteiten en ziekenhuizen in een manifest.

Zonder zo’n aanpak vreest Schoevers dat mensen met psychiatrische klachten vaker zélf gaan experimenteren. “Mensen kunnen heel angstige ervaringen hebben”, zegt Schoevers. “Zeker patiënten die zelf al kwetsbaar zijn vanwege psychische problemen en traumatische ervaringen. Je moet dus heel goed weten wat je doet.”

Lees dit bericht verder op: Keta kan ‘revolutionair’ middel zijn tegen depressie, maar er zijn ook zorgen | Nieuwsuur (nos.nl)

Advertentie(s)