Pharmamarketeer
ACM bereidt zich voor op toezicht nieuwe EU-regels digitale economie

ACM bereidt zich voor op toezicht nieuwe EU-regels digitale economie

ACM bereidt zich voor op toezicht nieuwe EU-regels digitale economie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bereidt zich voor op de grote veranderingen die eraan komen door nieuwe Europese regels voor het toezicht op de digitale economie. Zo heeft de ACM een leidraad afgerond met daarin uitleg van de Europese regels ter bescherming van zakelijke klanten op online platforms met de Platform-to-Business Verordening (P2B). Ook heeft de ACM zich uitgesproken over het wetsvoorstel dat het toezicht regelt op de Digital Markets Act (DMA); de Europese regels voor grote techbedrijven met online platforms.

De ACM krijgt een taak erbij door de invoering van de Europese Digital Markets Act (DMA). De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft een wetsvoorstel geschreven die de rol van de ACM regelt bij het toezicht op de naleving.

Nieuw is de uitleg over regels voor transparantie bij de rangschikking van zoekresultaten en regels voor het interne klachtenafhandelingssysteem. De ACM wordt naar verwachting de toezichthouder op de Platform-to-Business Verordening (P2B Verordening) in Nederland. Het wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld ligt momenteel ter behandeling in de Tweede Kamer. In de Verordening staan Europese regels voor een eerlijke en transparante online markt waar platforms zich verantwoordelijk gedragen.

De P2B Verordening en de DMA maken deel uit van een omvangrijk pakket van regelgeving van de Europese wetgever die gericht is op regulering van de digitale economie. Andere regels die er aan komen zijn bijvoorbeeld de Digital Services Act, de Data Governance Act,de Data Act en de Artificial Intelligence Act. De ACM zal in het kader van het Nederlandse Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT) samen met alle andere betrokken nationale toezichthouders bijdragen aan de naleving van die wetten in Nederland.

Medhc-fases-banner
Advertentie(s)