Pharmamarketeer
Kabinet wil stop op directe marketing via Handelsregister-data

Kabinet wil stop op directe marketing via Handelsregister-data

Kabinet wil stop op directe marketing via Handelsregister-data

Het wetsvoorstel wil zo een einde maken aan irritante, ongevraagde telefoontjes van bedrijven die data uit het Handelsregister krijgen.

Als het aan het demissionaire kabinet ligt, gaat het Handelsregister van de Kamer van de Koophandel ingrijpend op de schop. Een wetsvoorstel pleit voor een einde aan het gebruik van Handelsregister-data voor directe marketing, waaronder ongevraagde marketingtelefoontjes over een energie- of internetcontract. Het wetsvoorstel staat voor komend jaar op de planning, maar heeft nog geen concrete ingangsdatum. Er wordt in ieder geval gemikt op het einde van 2025.

Vaste bijdrage per ondernemer

Het kabinet en de Kamer van Koophandel (KvK) willen ook het verdienmodel van het Handelsregister veranderen. Waar iedereen, ook zonder KvK-inschrijving, nu tegen betaling de gegevens van ondernemers en bedrijven kan opvragen, moet dat straks alleen nog kunnen door ondernemers zelf. Informatie van de Rijksoverheid hint op een verplichte betaling. ‘Ondernemers die ingeschreven staan gaan hier een vaste bijdrage per jaar voor betalen.’ Een bedrag is nog niet bekend.

Ondernemers kunnen via een betaling straks ‘volop gebruikmaken van handelsregisterfuncties, zoals uittreksels.’ De verandering is volgens het kabinet en de KvK nodig om ‘het verdienmodel van ongewenst datagebruik door derden’ te stoppen

Medhc-fases-banner
Advertentie(s)