Pharmamarketeer

Topjaar voor beleggers in aandelen, AEX 28 procent hoger

Topjaar voor beleggers in aandelen, AEX 28 procent hoger

Beleggers in aandelen hebben in 2021 een topjaar beleefd. De AEX, de hoofdindex van de Amsterdamse beurs, sloot het jaar op 797,93 punten, een stijging van 28 procent ten opzichte van vorig jaar. De Midcap-index steeg 16 procent. Driekwart van de vijftig hoofdfondsen zag de aandelenkoersen dit jaar flink stijgen, een kwart eindigde het jaar met verlies.

Het tweede jaar van de coronacrisis heeft de beurs meer goed dan kwaad gedaan. Beleggers werkten zich een weg omhoog, dwars door allerlei verwikkelingen rond nieuwe virusvarianten en lockdowns heen, geholpen door de massieve steun van overheden en centrale banken.

Calamiteiten en geopolitieke spanningen waren er genoeg, zoals de bestorming van het Capitool in januari, het gestrande containerschip Ever Given in het Suezkanaal, de chaotische terugtrekking van de westerse landen uit Afghanistan, de vastgoedcrisis in China, en de exploderende inflatie en de sterk gestegen energieprijzen. Maar uiteindelijk deed het de beurs niet zoveel: er waren wat koersrimpels of de beurs deed een stapje terug, maar daarna ging het gewoon weer omhoog.

Lees dit artikel verder op: Topjaar voor beleggers in aandelen, AEX 28 procent hoger | NOS

Advertentie(s)