Pharmamarketeer
FDA Keurt Eerste Zelftestverzameling Kit voor HPV Goed

FDA Keurt Eerste Zelftestverzameling Kit voor HPV Goed

FDA Keurt Eerste Zelftestverzameling Kit voor HPV Goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een kit goedgekeurd waarmee vrouwen zelf een vaginale monster kunnen verzamelen voor HPV-screening, een stap die vroege detectie bij mensen met risico op baarmoederhalskanker kan verhogen.

Vrouwen kunnen zichzelf in privacy afnemen in een dokterspraktijk, kliniek of apotheek, waarna het monster wordt opgestuurd voor analyse.

Meer dan de helft van de Amerikaanse vrouwen die de diagnose baarmoederhalskanker krijgen, is nooit gescreend of slechts zelden gescreend op het virus, aldus de fabrikant van de kit, Roche, in een persbericht waarin de goedkeuring woensdag werd aangekondigd.

“Met vaccinaties, innovatieve diagnostische tools en screeningprogramma’s is het behalen van de WHO-doelstelling om baarmoederhalskanker tegen 2030 te elimineren binnen bereik,” zei Matt Sause, CEO van Roche Diagnostics. “Onze HPV zelfverzameling oplossing helpt deze doelstelling te ondersteunen door barrières te verminderen en toegang te bieden tot HPV-screening door mensen de mogelijkheid te geven om in privacy hun eigen monster voor HPV-testen te verzamelen.”

Jaarlijks krijgen ongeveer 11.500 Amerikaanse vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker en sterven er ongeveer 4.000 vrouwen aan, volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

HPV is de bekende oorzaak van meer dan 95% van de baarmoederhalskankers, voegde Roche toe.

“Bijna alle baarmoederhalskankers worden veroorzaakt door een aanhoudende infectie met bepaalde types van HPV,” zei Dr. Karen Knudsen, CEO van de American Cancer Society (ACS), in een verklaring. “Zelfverzameling kan de toegang tot screening uitbreiden en barrières verminderen, wat meer mensen de kans geeft om kanker te detecteren, te behandelen en uiteindelijk te overleven.”

De meeste huisartsen testen niet op HPV. In plaats daarvan worden vrouwen meestal gescreend door gynaecologen tijdens een bekkenonderzoek, een procedure waarvoor sommigen geen toegang hebben en anderen te indringend en beschamend vinden.

“De zelfverzameling oplossing van Roche kan helpen deze barrières te verminderen door een alternatief te bieden voor klinische verzamelprocedures, terwijl het ook nauwkeurige en betrouwbare resultaten levert,” aldus Roche.

De HPV-test zelf wordt al gedekt door particuliere verzekeringen, Medicare en Medicaid, vertelde Roche aan de Washington Post.

*Dit artikel is vertaald naar het Nederlands

Medhc-fases-banner
Advertentie(s)