Hoe makers generatieve AI inzetten voor podcasts, video’s en nieuwsbrieven
Nu generatieve kunstmatige intelligentie (AI) snel verbetert, durven steeds meer contentmakers deze technologie in te zetten voor publiekgerichte content.
Uit een enquête van Kontent.AI onder contentprofessionals in maart blijkt dat 74% wekelijks AI-tools gebruikt, waarvan 39% zelfs dagelijks. Digitale makers op platforms zoals YouTube en Spotify sluiten zich in rap tempo aan bij deze trend om hun contentproductie op te schalen.
Hier volgt een overzicht van hoe makers generatieve AI gebruiken voor video-, audio- en tekstcontent — en hoe adverteerders daarover denken.
AI-gegenereerde podcasts
Mediabedrijf en investeringsfirma FlightStory — producent van populaire podcasts zoals Diary of a CEO van Steven Bartlett — test momenteel zeven AI-gegenereerde shows op Spotify, waaronder de interviewreeks 100 CEOs. Deze afleveringen zijn volledig geschreven, geproduceerd en bewerkt met AI, en worden gepresenteerd door een AI-gekloneerde stem van Bartlett zelf. De inhoud en prompts komen wel van Bartlett en zijn productieteam.
Ook werkt FlightStory aan AI-gegenereerde animaties als visueel onderdeel van 100 CEOs, die binnen drie weken moeten worden uitgerold. Volgens Chief Revenue Officer Christiana Brenton wordt elke aflevering in de productiefase beoordeeld door een mens om de authenticiteit richting het publiek te behouden.
CEO Georgie Holt gaf aan dat het bedrijf zich in een intensieve periode van 60 dagen bevindt, waarin interne teams AI-oplossingen implementeren om hun eigen processen radicaal te vernieuwen. “Ik probeer mezelf als het ware uit het bedrijf te verwijderen om te testen of het zonder mij kan draaien,” aldus Holt.
AI op YouTube
YouTuber Bennett “Money Mind” Santora combineert meerdere AI-tools om volledig AI-gegenereerde video’s te produceren. Hij gebruikt ElevenLabs voor stemkloning, HeyGen voor AI-videomodellen, en Poppy AI voor scriptgeneratie. Door honderden eerdere scripts te uploaden naar Poppy AI, heeft hij een gepersonaliseerd taalmodel opgebouwd dat zijn toon en vocabulaire weerspiegelt.
Santora maakt zich niet al te veel zorgen over hoe zijn publiek AI-content ervaart: “Mensen geven meer om de kwaliteit van de informatie dan om de tools waarmee het is gemaakt.” Wel wil hij een apart YouTube-kanaal starten om zijn AI-ontwikkelproces met fans te delen.
Hoewel AI veel werk uit handen neemt, verwacht hij nog steeds menselijke tussenkomst nodig te hebben voor scriptredactie en stemcorrecties: “Soms klinkt de AI-stem nog onnatuurlijk in bepaalde delen.”
AI in nieuwsbrieven
Lauren DeVane gebruikt AI-tools om content te genereren voor haar Substack-blog, waarin ze schrijft over AI-technologie en actualiteit. Ongeveer 70% van haar artikelen is AI-gegenereerd, maar steeds op basis van haar eigen input en context.
“Ik wil content maken die echt resoneert. Hoe meer context je geeft over je publiek, hoe beter AI zich kan aanpassen,” zegt DeVane. Ze ziet zichzelf als de menselijke toetssteen: “Ik weet wanneer iets wel of niet aanslaat bij mijn lezers.”
Transparantie en vertrouwen
Podcasters, YouTubers en nieuwsbriefschrijvers die AI inzetten, besteden veel aandacht aan transparantie richting hun publiek. Dat is belangrijk, want veel consumenten zijn nog altijd terughoudend over de toenemende invloed van AI. Volgens een rapport van creator marketingplatform IZEA uit 2023 vindt 86% van de consumenten dat makers moeten aangeven wanneer content (deels) door AI is gegenereerd.
“De ethische discussie rondom AI is complex,” stelt Allison Harbin, AI-analist bij CBIZ en expert op het gebied van verantwoorde AI. “Maar transparantie is gewoon het juiste om te doen.”
Toch verwacht Harbin niet dat AI een bedreiging vormt voor door mensen gemaakte content. “De meeste mensen zullen AI kunnen onderscheiden van echte, menselijke creaties. Een taalmodel blijft uiteindelijk een papegaai: het herhaalt bestaande informatie. Dat beperkt de creatieve diepgang.”
…
*Dit artikel is vertaald naar het Nederlands