Pharmamarketeer
FDA Keurt Nieuw Medicijn tegen Alzheimer (Kisunla) Goed

FDA Keurt Nieuw Medicijn tegen Alzheimer (Kisunla) Goed

FDA Keurt Nieuw Medicijn tegen Alzheimer (Kisunla) Goed

Een nieuw medicijn voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer is dinsdag goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

In klinische proeven vertraagde donanemab (Kisunla) in bescheiden mate de achteruitgang van het denkvermogen bij patiënten in de vroege stadia van deze geheugenroofende ziekte. Het medicijn bracht echter ook significante veiligheidsrisico’s met zich mee, waaronder zwelling en bloeding in de hersenen.

“Kisunla heeft zeer betekenisvolle resultaten getoond voor mensen met vroege symptomatische Alzheimer, die dringend behoefte hebben aan effectieve behandelingsopties. We weten dat deze medicijnen het meeste voordeel hebben wanneer mensen eerder in hun ziekte worden behandeld, en we werken hard samen met anderen om detectie en diagnose te verbeteren,” zei Anne White, uitvoerend vice-president en president van Lilly Neuroscience, in een persbericht waarin de goedkeuring werd aangekondigd. “Elk jaar lopen meer en meer mensen risico op deze ziekte, en we zijn vastbesloten om hun leven beter te maken.”

Kisunla heeft nog een ander belangrijk verschil dat waarschijnlijk aantrekkelijk zal zijn voor zowel patiënten als artsen: Het medicijn kan worden gestopt zodra alle amyloïde plaques uit de hersenen zijn verwijderd.

“Zodra je het doelwit hebt verwijderd waar je achteraan ging, kun je stoppen met doseren,” zei White, toevoegend dat dit de kosten en het ongemak van de behandeling, evenals het risico op bijwerkingen, kan verminderen.

*Dit artikel is vertaald naar het Nederlands

Medhc-fases-banner
Advertentie(s)