GalenusprijsDe Galenusprijs 2015 is toegekend aan Sirturo® (bedaquiline), een baanbrekend tuberculosemedicijn van het farmaceutisch bedrijf Janssen. Voor het eerst sinds veertig jaar is er een tuberculosemedicijn ontdekt met een geheel nieuw werkingsmechanisme. Tuberculose is een zeer besmettelijke bacteriële infectie waar jaarlijks 1,3 miljoen mensen aan overlijden. Het antibioticum richt zich op geneesmiddelresistente tuberculose.

Het baanbrekende antibioticum van Janssen is ontdekt in de onderzoekslaboratoria van Janssen in België. Tuberculose is een zeer besmettelijke bacteriële infectie die via de lucht wordt overgedragen. Na hiv/aids is tuberculose de meeste dodelijke ziekte als gevolg van een enkele ziekteverwekker. Naar schatting raakten in 2013 wereldwijd negen miljoen mensen besmet met tuberculose. Bij ongeveer een half miljoen mensen betrof het de geneesmiddelresistente variant, waarvoor de huidige medicijnen niet meer werken.

De Galenusprijs wordt sinds 1993 jaarlijks uitgereikt aan het meest betekenisvolle en innovatieve geneesmiddel dat in het voorafgaande jaar in Nederland is geïntroduceerd. Met de toekenning van de Galenusprijs 2015 krijgt het innovatieve antibioticum van Janssen opnieuw een belangrijke blijk van waardering.

Vanwege het grote belang voor de volksgezondheid plaatste eerder de Wereldgezondheidsorganisatie het tuberculosemedicijn op de lijst met essentiële geneesmiddelen. Vanwege de hoge medische nood zorgden de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten ook voor een versnelde goedkeuring.

Janssen is onderdeel van het wereldwijde gezondheidszorgbedrijf Johnson & Johnson. De doelstelling van Janssen is de belangrijkste nog niet ingevulde medische behoeften van deze tijd aan te pakken en op te lossen op het gebied van oncologie, immunologie, neurowetenschappen, infectieziekten en cardiovasculaire en metabole aandoeningen. Het verbeteren van de kwaliteit van leven en de zorg voor patiënten en hun omgeving staan daarbij steeds centraal.

Bron: Janssen-Cilag