‘De gevaarlijke variant van tuberculose, de MDR-tbc, is in opkomst richting Nederland.’Dat meldde gratis dagblad Metro Rotterdam gisteren. Dat het in Nederland nog meevalt, blijkt uit een gesprek van Pharmamarketeer met Wieneke Meijer, tuberculosearts en afdelingshoofd Tuberculosebestrijding bij de GGD Amsterdam. “Er is jaarlijks geen evidente stijging van het aantal gevallen met MDR-tbc te zien.”

Hoewel de bacterie het meest voorkomt in Oost-Europa en Centraal Azië, werden er vorig jaar vijftien gevallen met MDR-tbc aangetroffen in Nederland. In het artikel van Metro meldt het KNCV Tuberculosefonds dat het besmettingsgevaar door reizen en migratiestromen groeit. Meijer beaamt dat in deze delen van de wereld de bacterie vaker voorkomt, maar dat men in Nederland nog geen duidelijke toename ziet. “Er is tot op heden geen evidente stijging van het aantal gevallen met MDR-tbc te zien. In 2010 waren er elf gevallen geconstateerd en het jaar daarvoor twintig.”

Het is volgens Meijer dan ook niet nodig om speciale maatregelen te nemen, al moet de ziekte wel in de gaten gehouden worden. “Tuberculose moet zeker wel een aandachtspunt blijven. Het is echter niet voor alle reizigers nodig om specifiek te letten op MDR-tbc”, aldus Meijer.