Pharmamarketeer

10 digitale trends in interne communicatie voor 2021

Eeuwige roem, dat was je toegekomen als je een jaar geleden had voorspeld dat de helft van ons zou gaan thuiswerken en dat we massaal zouden gaan videovergaderen. Hoop daarop heb ik niet met onderstaand lijstje van interne-communicatietrends voor dit jaar. Vele daarvan waren zelfs al ingezet voor de coronacrisis. Maar die heeft ze wel flink versneld, uitvergroot en urgent gemaakt. Want die hoop heb ik wel: dat het grote verandervermogen dat we in onszelf hebben ontdekt, ons de moed en het draagvlak zal geven om door te pakken op deze thema’s. Hier dus mijn hoopvolle lijstje.

1. Hybride werken2. Het leven achter de schermen3. Generatieve samenwerking4. De purpose op scherp5. Meten en mindsets6. X-boarding7. Online leren wordt sociaal8. Het belang van interne communities9. De risico’s van informele appgroepjes10. Nieuwe technologie en tools1. Hybride werken

Mijn eerste voorspelling zal jullie niet verbazen: de opkomst van het hybride werken. Nu we hebben geroken aan de voordelen van thuiswerken, willen we niet meer zonder. Veel thuiswerkers zien een mix van een paar dagen vanuit huis en een paar dagen op kantoor als ideaal. Non-deskmedewerkers willen graag de flexibiliteit om bijvoorbeeld hun administratie thuis te kunnen doen. Ook werkgevers zijn er wel happig op, want dan kunnen ze besparen op kantoorruimte, reiskosten en automatenkoffie.

Hybride werken lijkt veel van de huidige communicatieproblemen op te lossen. Op de dagen dat mensen op het werk zijn, haal je als organisatie de banden aan. Om ze op de overige dagen veilig wat te kunnen laten vieren. Maar er zitten wel wat addertjes onder het gras. Mensen zijn gewoontedieren: sommigen zullen bijvoorbeeld maandag/dinsdag/donderdag op het werk komen (de andere lekker flex met de kids), sommigen juist woensdag en vrijdag (lekker rustig in de trein). Die twee groepen zien elkaar dus nooit.

Ook bestaat het gevaar dat mensen hun kantoortijd superefficiënt gaan inrichten. Alle meetings op een of twee dagen, waardoor er weinig tijd overblijft voor toevallige ontmoetingen, even bijpraten of sociale binding. Bij hybride werken hoort daarom ook hybride communicatie. Hieronder leg ik uit waar je daarbij op moet letten.

Lees de andere trends verder op Frankwatching

Advertentie(s)
Geen nieuws missen?
Volg de duizenden farma professionals die Pharmamarkteer.nl via e-mail lezen

Uw inschrijving is gelukt.
Bedankt!
Naar Pharmamarkteer.nl