Pieter Kubben

De Maastrichtse neurochirurg in opleiding Pieter Kubben (32) heeft de meest gedownloade apps voor neurochirurgie ontwikkeld. In totaal vonden in een jaar tijd al ruim 60.000 gratis apps hun weg naar de iPhone, Android of iPad. Zijn app staat tevens beschreven in het NTVG.

Deze app is al bijna 40.000 maal gedownload en staat in bekende lijstjes zoals de `Top 10 Free iPhone Medical Apps for Healthcare Professionals’. Safe Surgery is een app op basis van de `Safe Surgery Checklist’ van de WHO (ruim 3.000 downloads) en SLIC is een beslissingsondersteunende app bij de behandeling van traumatisch nekletsel (ruim 4.500 downloads).

Hobby
Pieter Kubben: ‘Programmeren was al vroeg een hobby van me en als student geneeskunde heb ik bij de faculteit psychologie nog programmeer-practica begeleid’. Als co-assistent maakte hij een website met neurologische casuïstiek, en tijdens een studiereis van de werkgroep E-learning van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs ontdekte hij dat PDA’s al erg belangrijk waren op de Amerikaanse en Canadese universiteiten. ‘Van een aantal van die toepassingen heb ik toen goedkopere versies gemaakt waarvoor ik tijdens het internationale congres ` Slice of Life’ tweemaal een prijs heb gewonnen.’

iPhone
In 2008 kocht Kubben, inmiddels neurochirurg in opleiding, zijn eerste iPhone. Al snel ontdekte hij dat het aanbod neurochirurgische apps aan de karige kant was. Kubben gaat aan de slag met programmeren, en met resultaat. Er zijn inmiddels 3 gratis apps – kleine mobiele programmaatjes (applicaties) – voor de iPhone: ‘NeuroMind’, ‘Safe Surgery’ en  ‘SLIC’. NeuroMind bevat onder andere neurologische en neurochirurgische scores, anatomische afbeeldingen en in 2011 beslissingsondersteuning.

Downloads
Kubben is blij verrast door het aantal downloads. ‘Dit soort aantallen had ik natuurlijk nooit verwacht!’, erkent hij. Dit succes maakte dat hij onlangs door het ‘open access’ tijdschrift Surgical Neurology International benoemd is tot ICT-redacteur, met als speciale aandachtsgebieden mobiele applicaties, beslissingsondersteuning en social media. Hiervoor ontwikkelde hij tevens een app waarmee lezers eenvoudig op de hoogte kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen (`SNI Mobile’). NeuroMind is tevens beschikbaar voor de iPad, voor Android-telefoons en in 2011 verschijnt er een versie voor mobiel internet. De iPadversie werd in één maand tijd al ruim 9.000 keer gedownload.
Bron: divers
Pieter Kubben is te volgen via zijn weblog (DigitalNeurosurgeon.com) of via Twitter (@DigNeurosurgeon).