Bayer en de Janssen Pharmaceuticals unit van Johnson & Johnson gaan de werking van het exprimentele middel PRT4445 als antidotum van Xarelto onderzoeken. Dat meldt FirstWordPharma.  PRT4445 is een antidotum voor factor Xa inhibitors en zou gebruikt kunnen worden om de werking van Xarelto (rivaroxaban) in een noodsituatie te kunnen remmen.

In Nederland zorgde de toelating van Xarelto, dat geregistreerd staat voor de preventie van CVA en systemische embolie bij boezemfibrilleren, eind 2012 voor de nodige reuring. Martin Schalij, voorzitter van bestuur van de cardiologenvereniging NVVC, zei destijds dat het bizar was dat het middel geïntroduceerd werd, terwijl niemand weet wat je op de Spoedeisende Hulp moet doen bij een bloeding.

Met PRT4445 zou er wellicht een middel komen dat de werking van Xarelto, dat buiten de VS door Bayer op de markt wordt gebracht, in een noodsituatie tegen zou kunnen gaan. Het middel is eigendom van Portola Pharmaceuticals. Een fase II-trial moet in de tweede helft van 2013 uitsluitsel geven over de kracht van verschillende doseringen van PRT4445 en het vermogen om de antistollende werking van Xarelto in levensbedreigende situaties te remmen. Hoewel dit onderzoek wordt uitgevoerd door Bayer en de Janssen Pharmaceuticals unit, behoudt Portola het recht op wereldwijde ontwikkeling en commercialisatie van PRT4445.

Bron: FirstWordPharma en Medisch Contact