In tegenstelling tot eerdere berichten zitten er aan de nieuwe generatie antistollingsmiddelen niet alleen voordelen. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) weerlegt het pleidooi van een aantal cardiologen om deze geneesmiddelen snel goed te keuren. “Het moet genuanceerd worden.” Dat meldt Artsennet op zijn website.

Volgens E.A. Dubois, voorzitter van de kwaliteitscommissie van de NVVC, zijn de nieuwe geneesmiddelen niet alleen duur maar zijn er ook nog veel onduidelijkheden over de veiligheid en therapietrouw. Hij is niet te spreken over de berichtgeving dat er ‘getreuzeld’ wordt rond de invoering van de nieuwe antistollingsmedicijnen. “Wij zijn in juni door het ministerie gevraagd een protocol hieromtrent op te stellen. Hoewel we het nut van de medicijnen inzien, is nog niet in de Europese en Nederlandse richtlijnen omschreven hoe bij een calamiteit een patiënt te behandelen die dit middel slikt. Wat doe je als een trombosepatiënt die het nieuwe middel slikt plots op de operatietafel belandt?” Ook moet er volgens Dubois geregistreerd worden wie het middel gebruiken.

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) waarschuwt, in de Volkskrant, net als Dubois voor de hoge kosten. Voorzitter Ruud Coolen van Brakel: “Zijn we bereid om op basis van aannames van goede resultaten, vijf procent van het totale medicijnbudget te besteden?”

De cardiologen zullen eind augustus bij elkaar komen om de richtlijnen vast te leggen.

Bron: Artsennet, Telegraaf